به گزارش پایگاه خبری پیام خانواده؛ ناباروری به معنای ناتوانی در بارداری بعد از ۱۲ ماه رابطه جنسی محافظت نشده است. برای خانم های بالای ۳۵ سال عدم موفقیت در بارداری بعد از ۶ ماه، ناباروری تعریف میشود.به طور کلی میزان علل ناباروری در مردان و زنان برابر است؛ به طوری که مردان نیمی از علت ناباروری و زنان نیم دیگر علت ناباروری هستند. ناباروری ممکن است به دلیل عوامل مردانه، زنانه، ترکیبی از هر دو مورد و یا حتی غیرقال توضیح باشد.در شوهر، نازایی می تواند ناشی از عدم توانایی تولید اسپرم یا انزال اسپرم باشد. کیفیت اسپرم نیز بسیار مهم است که با سنجش تعداد، حرکت و شکل اسپرم اندازه گیری می شود.گاهی بعضی بیماری ها می توانند توانایی شوهر در تولید مقادیر طبیعی اسپرم و یا انزال اسپرم را تحت تأثیر قرار دهند.
به عنوان مثال، مردان دیابتی ممکن است در انزال مشکل داشته باشند. مردانی که بیماری فیبروز کیستیک دارند، ممکن است انسداد داشته باشند که همین امر، از انزال اسپرم جلوگیری می کند. مردان دارای اضافه وزن، سیگاری ها، یا مردانی که از مواد مخدر استفاده می کنند به احتمال زیاد مشکلات اسپرم دارند.گفته میشود فردی که تاکنون موفق به بارداری نشده باشد، به ناباروری اولیه مبتلا است. ناباروری ثانویه زمانی است که فرد یکبار تجربه باردار داشته است اما بعد از آن دیگرباردار نشده است.
مینا عطایی، فلوشیپ ناباروی و عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی البرز با تأکید بر اهمیت بلوغ سالم در دختران نوجوان گفت: اختلالات هورمونی، تخمدان پلیکیستیک، اضافه وزن، رژیمهای غذایی ناسالم، بیتحرکی، شروع زودهنگام مصرف دخانیات یا قلیان و حتی استرسهای شدید روانی میتوانند از همان نوجوانی زمینهساز اختلال در عملکرد تخمدان و در آینده منجر به ناباروری شوند.»این متخصص افزود: والدین و نظام آموزشی باید نسبت به آموزشهای بهداشتی و جنسی صحیح به دختران نوجوان حساس باشند. داشتن چرخه قاعدگی منظم، تغذیه سالم، ورزش منظم و اجتناب از مصرف خودسرانه داروهای هورمونی از اقدامات کلیدی برای پیشگیری از اختلالات باروری در آینده است.وی با اشاره به اهمیت غربالگری و معاینات دورهای در نوجوانان تصریح کرد: در صورتی که نوجوانی دچار بینظمی شدید قاعدگی، پرمویی غیر طبیعی یا افزایش وزن سریع باشد، مراجعه به متخصص زنان ضروری است تا در صورت وجود مشکلاتی مانند سندرم تخمدان پلیکیستیک، درمان بهموقع آغاز شود.
عطایی گفت: برخی از بیماری ها که اگر به موقع تشخیص و درمان نشود در آینده منجر به ناباروری در بزرگسالی میشوند.وی برخی از مهمترین بیماریهای مرتبط با زنان را شامل سندرم تخمدان پلیکیستیک (PCOS) ، اندومتریوز رشد بافت داخلی رحم در خارج از آن، اختلالات تیروئیدی (کمکاری یا پرکاری تیروئید)، عفونتهای مزمن لگنی و تاخیر در بلوغ یا بلوغ زودرس عنوان کرد.