شیخ انصاریان

استاد شیخ حسین انصاریان با نگاهی به مفهوم طهارت انسان، نقش اساسی دو منبع الهی قرآن و اهل بیت (ع) را در تعالی معنوی و اجتماعی بشر مهم بیان کرد.

به گزارش پایگاه خبری پیام خانواده؛ استاد شیخ حسین انصاریان در سخنرانی خود در حسینیه هدایت با استناد به آیه «وَالْبَلَدُ الطَّیِّبُ یَخْرُجُ نَبَاتُهُ بِإِذْنِ رَبِّهِ» از سوره اعراف، به شرح تاویلی این آیه پرداخت و انسان را به مصداق زمین پاک دانست که محصولش تنها با خواست و فرمان پروردگار می‌روید.

وی در ادامه تاکید کرد: گرچه پاکی زمین اختیاری است، اما سرچشمه‌های طهارت آن به دو منبع اساسی یعنی قرآن کریم و اهل بیت پیامبر (ع) بازمی‌گردد.

حجت الاسلام و المسلمین انصاریان تصریح کرد: منبع نخست پاکی، کتاب الهی است: «این کتاب، رفعت، بلندی و مرتبه‌اش بی‌نهایت است و پاکی آن به طور کامل الهی است؛ قرآن زنده است و حیات محض دارد، چنان‌که هدایت را به سرزمین پاک می‌رساند.».

وی با اشاره به کثرت اسامی قرآن همچون ذکر، حق، فرقان و رحمت، بیان داشت: «پاکی سرزمین پاک (انسان)، هنگام اتصال به قرآن، به خود منتقل می‌شود.»

شیخ حسین انصاریان منبع دوم طهارت را اهل بیت نبوت (ع) دانست و توجه به ابتنای آیه تطهیر («إِنَّمَا یُرِیدُ اللَّهُ لِیُذْهِبَ عَنکُمُ الرِّجْسَ…») تاکید کرد و گفت: برخی تفاسیر سطحی و محدود که در زمینه بیت صورت گرفته اشتباه است، اهل بیت مطهرون بودند و اگر دیگران نیز در زمره بیت بودند چطور ممکن است که طهارت با طهارت بجنگ. مقام طهارت اهل بیت (ع) برتر از سطح فردی و مفهومی است و بر اساس اراده الهی آلوده نمی‌شود.

حجت الاسلام و المسلمین انصاریان افزود: «هر انسانی برای پاک بودن باید به این دو منبع متصل باشد؛ اگر انسان تنها به ظاهر و تفسیر سطحی قرآن اکتفا کند و از اهل بیت (ع) دور باشد، مصون از انحراف نخواهد بود.» عمل به قرآن، منحصر در ظاهر نیست بلکه باید به «واجبات، اخلاق و اعتقادات» آن پایبند بود و همراهی با اهل بیت (ع) نیز به معنای اقتدا به سیره عملی و گفتار انسان‌ساز ایشان است.

وی ادامه داد: در این مسیر، نباید بیش از ظرفیت مردم، بار تکلیفی بر دوششان گذاشت. انسان‌ها قدرت و ظرفیت یکسانی ندارند و حتی امیرالمومنین (ع) در نهج‌البلاغه تصریح می‌کند که کسی توانایی زندگی دقیقاً مانند ایشان را ندارد.

حجت الاسلام و المسلمین انصاریان با ذکر نمونه‌هایی از زهد و ساده‌زیستی امیرالمومنین (ع) و گذشت والا در برابر مال و جاه، یادآور شد: «علی (ع) در اوج حکومت، بر لباس خود وصله می‌زد و فرزندانش را به کم‌خوری و قناعت سفارش می‌کرد. ما چنین توانی نداریم و نباید مردم را به زور به جایگاه اولیاءالله فرابخوانیم؛ کافی است به واجبات و ضروریات دین اهتمام بورزند و تدریجاً در مسیر رشد قرار گیرند.»

در ادامه، استاد انصاریان به ثمرات پیوند قلبی و عملی با این دو منبع طهارت پرداخت و بیان داشت: «اگر زمین وجود انسان از قرآن و اهل بیت (ع) آب‌یاری شود، پانزده میوه و گل از آن خواهد رویید که برخی در قلمرو اعتقادات، برخی در رفتار فردی و برخی در اخلاق اجتماعی جلوه‌گر می‌شوند. ایمان راسخ به خداوند، قیامت، فرشتگان و پیامبران اساس تقواست و عمل به انفاق، کمک به نزدیکان، رسیدگی به نیازمندان و آزادسازی اسیران باید بر اساس اخلاص و محبت الهی انجام شود.» ایشان توصیه کرد: «نماز و زکات، وفای به عهد و صبر در برابر سختی‌ها نیز از مظاهر دیگر این طهارت‌اند.»

حجت الاسلام و المسلمین انصاریان همچنین به نیاز این میوه‌های معنوی به دو آب حیاتی اشاره کرد: یکی آب اشک از خشیت خداوند، که دل را نرم و گل‌های ایمان را سیراب می‌کند، و دیگری گریه بر حسین (ع) و اهل بیتش، که تأثیر آن در جان مؤمن کمتر از آب اول نیست.

وی با استناد به روایات، تأکید نمود: «آبیاری مستمر قلب با اشک، ضامن پایداری ثمرات معنوی است و افت‌ها و آفات روحی نیز با شفاعت اهل بیت (ع) از دل و جان مؤمن زدوده می‌شود.»

در پایان، حجت الاسلام و المسلمین انصاریان، ضمن ذکر حکایاتی از سلوک پیامبر (ص)، حضرت علی (ع) و اهل بیت (ع)، نقش زلال شفاعت ائمه در آمرزش و طهارت ابدی انسان را یادآور شد. وی مصادیقی از روایات پیرامون بخشش و رحمت خدای متعال به برکت اهل بیت (ع) بیان داشت و افزود: «دعا و توسل بی‌ریا و گریه صادقانه، انسان را به فیض شفاعت و دخول در زمره اهل طهارت و صلاح می‌رساند.»

ارسال نظر

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
7 + 4 =

آخرین‌ها